1
2
3
4
5
6

Opbouw van een kwaliteitskabel

Dat de ene kabel anders is dan de andere mag duidelijk zijn. Daarom ook zoveel prijsverschil in de winkel en gelukkig ook hoorbaar op het podium of in de studio. Het maakt dus wel degelijk uit wat voor kabel je gebruikt en vooral wanneer je een duurdere kabel gebruikt. Wij gaan ervan uit dat iedere muzikant op het podium flink baalt van snoerbreuk of ondeugdelijke verbindingen.
Daarom leggen wij hier uit wat onze kabels zo betrouwbaar (signaal doorgeven) en sterk (mechanisch belastbaar) maakt.
1. Wapening
Door het gebruik van de StageGator PE buitenlaag zijn de kabels zeer goed mechanisch belastbaar. PE (polyethyleen) is een nylonvariant welke over uitstekende eigenschappen beschikt. Door deze wapening slijt de kabel nagenoeg niet. Even een kabel langs een flightcase trekken maakt geen verschil en je merkt direct dat de PE-laag voor een zeer lage wrijving zorgt. Door deze lage wrijving zullen er geen krachten op het inwendige van de kabel uitgeoefend worden. De belangrijke kern merkt niets van mechanische krachten aan de buitenkant. De PE-laag rekt niet en daarom is de binnenkant goed beschermd. Deze beschermende laag brengen wij zelf aan en dat maakt onze kabels zo uniek, slijtvast en betrouwbaar.

2. PVC buitenmantel

PVC is een sterke bescherming die de kabel bij elkaar houdt. Ruim 1 mm dik met als belangrijkste eigenschappen: soepel, sterk, beschermend. Deze laag is sterker dan je over het algemeen bij andere merken kabels aantreft. Heeft geen invloed op de electrische eigenschappen, maar stelt deze wel veilig.

3. Magnetische afscherming
Het signaal wat door de kabel loopt is gevoelig voor invloeden van buitenaf. Je hebt vast je GSM wel eens over je versterker horen brommen of als je met je gitaar te dicht bij de lichtinstallatie kwam hoorde je de bekende 50Hz-brom (of 100Hz)
Deze magnetische afscherming houdt je signaal schoon en door de gebruikte materialen is er een perfecte 100% afscherming gegarandeerd. Optisch is de afscherming meer dan 95%, magnetisch en elektrisch 100%. Materiaal: koper en vertind koper geweven.

4. Carbonlaag
Het laatse wat iemand die een instrument bespeelt wil, is een oncontroleerbare toename of afname van bepaalde tonen in het geluid van je instrument. Je gitaar klinkt 'dof' of je bas mist 'druk'. Dit kan komen door slechte electrische eigenschappen van de gebruikte kabels voor dat doel. Speel maar eens met een luidsprekerkabel zonder afscherming.... De carbonlaag voorkomt een te hoge capacitieve werking van de kabel. Onze kabels hebben slechts 86pF aan capacitieve werking. Dat is nagenoeg verwaarloosbaar en in de praktijk onhoorbaar.
Conclusie: het signaal wordt helder, rijk, zonder verlies en met behoud van punch doorgevoerd.

5. PE Foam isolatie
De PE buitenlaag heeft als functie bescherming van de volledige kabel. De PE foamlaag heeft als functie bescherming van de ader waar het signaal door loopt. Ruim 3 mm dik en ingepakt in de carbonfilm. (4) De dikte draagt bij aan bescherming in het dagelijks gebruik. Juist door deze dikte maakt de kabel makkelijk bochten zonder dat de koperen kern last krijgt van slijtage en 'kopermoeheid' door het veelvuldig oprollen en gebruik op het podium. Iedere gitarist en bassist hebben hun eigen truukjes om te voorkomen dat de jackplug los kan schieten uit de versterken of effectapparatuur. In de praktijk wordt er dus gewoon geknoopt met perperdure kabels, worden ze klem gelegd tussen een Marshall en 4 x 12 of gewoon 3 keer rondgelust door het handvat van je Ampeg of Hartke.

6. De kern
Het hart van de kabel is opgebouwd uit zuurstofvrij koper. Er wordt gebruik gemaakt van de zuiverste soort wat tot gevolg heeft dat er een weerstandswaarde is bereikt van minder dan 25 Ohm bij een lengte van 1 kilometer!
De oppervlakte is een royale 0.75 mm2 Dat is niet de goedkoopste, maar zeker de beste oplossing voor een compromisvrije verbinding tussen instrument en versterker of effectapparatuur.Home
Basgitaarkabels
Gitaarkabels
Contact
Extra info